Överlägg

Börsen är orolig i coronatider

För knappt 1 år sedan konstaterade det första fallet i Kina. Patient noll fick covid-19. Detta har lett till en global kris utan dess like. Något som närmast motsvarar ett världskrig eller iallafall ett jättekrig. Det har gått 1 år och vi är inte ens i närheten av ett slut. Över 1 miljon människor har redan dött. Experter pratar om år eller att vi i värsta fall får leva med coronaviruset. Var kommer detta sluta? Det värsta är att, det inte bara är en hälsokris. Det är också en börskris!

Tjäna pengar på börsen

Du som är professionell daytrader vet hur man kan tjäna pengar på börsen. Man kan utnyttja coronakrisen. Faktum är att många daytraders tjänar bättre än de någonsin har gjort. De tjänar alltså på krisen. Det är ett gyllene tillfälle för börsexperter. Alla människor är inte experter på börsen. Det brukar i synnerhet inte småsparare vara. Du som är småsparare kanske inte ens ägnar dig åt värdepapper. Tanken med fonder är just att låta experterna sköta jobbet. Du kan investera mindre summor och få lägre avgifter än aktier och obligationer. Samtidigt får du en högre avkastning än om du sparar på ett enkelt sparkonto.

Just nu är räntorna väldigt dåliga på sparkontorna. De flesta storbankerna i Sverige erbjuder ingen sparränta överhuvudtaget. HSB har ett bospar, där du får runt 1 %. Bospar var väldigt populärt förr, då man kunde spara pengar samtidigt som man får köpoäng i deras bostadskö. Det har på senare år har deet visat sig att det är ganska meningslöst. De finns de som har sparat i 20-30 år och ändå inte får något vettigt. Så jag skulle personligen rekommendera andra bostadsköer i så fall, men sparkontot är däremot ganska bra just nu.

Nu är 1 %, mer eller mindre inte särskilt mycket alls om du inte sparar större summor. Se till att spara i en seriös fond med lite högre risk om du vill få mer avkastning. Kom ihåg att högre risker också innebär potentiellt större förlust. Investera aldrig pengar som du inte har råd att förlora, särskilt i coronatider. Det är en gyllene regel.

Samla kunskap!

En annan grundregel, är att man ska läsa på kring hur det fungerar. Ta bara inte en fond som ”låter bra”. Se till att sätta dig in i vad det innebär, om du inte vill spela något som mer motsvarar roulette. Det finns bra ekonomibloggar för det som till exempel forvaltarbrevet.com. Läs gärna ockå ekonominyheterna. De är ofta gratis att läsa på t.ex. dn.se eller svd.se. Många som investerar i värdepapper, fonder, valutor och så vidare prenumererar på Dagens Industri. Det gör också ekonomer, affärsmän, investerare och andra professionella yrkesgrupper.

Sedan handlar det om att investera på det man tror på. Tror du att Nokia kommer att lyckas slå igenom med deras nya mobil? Köp Nokia! Tror du Medicare kommer att lyckas tillföra något stort kring covid-19? Köp Medicare! Många anser att handel på aktiemarknaden handlar om gambling. Det är det också på sätt och vis, men en betydligt mer kunskapsinriktad sådan. Det är nog svårare att bli proffs på Poker än att bli skicklig på börsen.